Het belang van afval scheiden

Het merendeel van de Nederlanders rijdt wekelijks even naar de papierbak toe met stapels oude kranten en levert zijn lege plastic flessen weer in bij de supermarkt. Afval wordt hergebruikt sinds het bestaat. Het recycleproces van afval wordt voortdurend verbeterd. Maar waarom is het zo belangrijk dat wij ons afval scheiden?

De samenstelling van ons afval is door de jaren heen veranderd. Voorheen werden voornamelijk stof en papier als verpakkingsmateriaal gebruikt, tegenwoordig is dat uitgebreid met plastic en andere kunststoffen. Bijna al deze materialen kunnen gescheiden én hergebruikt worden.

Materialen die we kunnen scheiden:

  • Papier
  • Gft
  • Plastic
  • Glas
  • Textiel
  • Rest
  • Grof huishoudelijk afval
  • Elektrische apparaten

Waarom afval scheiden zo belangrijk is?
Ons afval wordt hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Hergebruiken is goedkoper dan nieuwe grondstoffen gebruiken. Van meer gescheiden afval kunnen dus ook meer nieuwe producten worden gemaakt, zonder dat er grondstoffen worden verspild. De kwaliteit gaat verloren wanneer we alles bij elkaar weggooien. De uitspraak ‘alles belandt op een grote hoop’ is niet waar. Het afval wat gescheiden wordt opgehaald blijft gescheiden tijdens het recycleproces. Goed afval scheiden is belangrijk voor het milieu én de portemonnee.

Daarnaast beschikt Nederland niet over sorteermachines die ons afval na het inzamelen kunnen scheiden. Nascheiden is namelijk alleen een alternatief voor situaties waarin gescheiden inzamelen niet/slecht mogelijk is.

Goed voor het milieu én uw portemonnee
Als wij ons afval op de juiste manier scheiden, gaat het recycleproces sneller. Minder handelingen kosten minder geld. De jaarlijkse afvalverwerkingskosten zullen dalen. De gemeente mag namelijk niet verdienen op afvalstoffenheffing. De gemeente moet het geld dat zij overhoudt verrekenen met haar inwoners. Milieuverantwoord bezig zijn en tegelijkertijd ook nog geld besparen? Het kan dus! En wie had gedacht dat het zo weinig moeite zou kosten?

Daarnaast stimuleert de overheid ons om afval op de juiste manier te scheiden. In de supermarkt ontvangen we bijvoorbeeld statiegeld van de lege flessen die we inleveren.

Meer afval in de bak betekent minder afval op straat
De beste tip om minder afval te hoeven scheiden is minder afval maken. Wij geven tips hierover in een eerder artikel.

Het maakt een groot verschil als we allemaal meehelpen. Niet bedrijven, maar huishoudens blijken de grootste uitstoters van afval te zijn. Het niet-gerecyclede afval van de bouw, industrie en landbouw bij elkaar is namelijk minder dan het niet-gerecyclede afval in huis!

Afval dat op straat belandt zorgt voor ergernis; het opruimen hiervan kost veel tijd en geld. Het is erg slecht voor het milieu, dier en mens.
Met weinig moeite zorgen we samen voor een schoner milieu, herbruikbaar afval en meer geld in onze portemonnee. Dus gooi uw etensresten netjes in de groene kliko, breng regelmatig uw glazen potten naar de glasbak en lever uw lege flessen in bij de supermarkt.

Helpt u ook mee door uw afval te scheiden?

Leave a Comment