Service & meer

Zelf een compostbak maken: Hoe moet het?

Je kunt ervoor kiezen om je groente-, fruit- en tuinafval in de gft-container te gooien, maar je hebt ook andere opties. Denk bijvoorbeeld aan composteren. Wanneer je dit op de juiste manier doet, heb je een duurzame manier van afval verwerken. Wij vertellen hoe je zelf een composthoop kunt maken.

Wat is composteren?

Composteren is het proces waarbij afval wordt omgezet in compost. Om dit goed te laten verlopen is het van belang dat het groente-, fruit- en tuinafval, de temperatuur en de vochtigheidsgraad goed zijn én dat er voldoende zuurstof aanwezig is. Zuurstof is belangrijk, zodat de bacteriën hun werk kunnen doen. Zonder zuurstof gaat de composthoop namelijk rotten in plaats van composteren.

Zo maak je de ideale composthoop

Besteed de nodige aandacht aan de composthoop of het -vat. Dan voorkom je dat er broeikasgassen ontstaan.

Zorg voor goede doorluchting.

Zorg voor voldoende lucht in de hele composthoop. Dat doe je door ongeveer elke zes weken de composthoop geheel ondersteboven te keren (‘omzetten’). Dat versnelt het composteerproces. In een halfopen of gesloten compostvat kun je organisch afval niet omzetten. In zo’n systeem is een gevarieerde gft-samenstelling extra belangrijk.

Zorg voor variatie.

Een composthoop moet zo gevarieerd mogelijk zijn: vochtig en droog materiaal, slap en stevig, grof en fijn, koolstofrijk (zaagsel, snoeihout, stro, boombladeren) en stikstofrijk (gras, mest, tuinafval). Heb je veel tuinafval, leg dit dan niet in één keer, maar in porties op de composthoop.

Zorg voor voldoende vochtigheid.

De composthoop mag niet te nat of te droog worden. Af en toe een beetje water is prima, maar bij te veel regen spoelen de voedingsstoffen uit, of kan een tekort aan lucht ontstaan in de composthoop. Plaats de composthoop dus niet onder een afdak, en ook niet in een open veld. Onder een boom, half beschut tegen zon en regen, is een goede plek.

 

Wel of niet op de composthoop?

Niet alles wat in de gft-bak mag, kan ook op de composthoop. Dit komt doordat de omstandigheden in de composthoop anders zijn dan die in een professionele composteerinrichting. De vochtigheid en de temperatuur zijn lager. Een vuistregel is: hoe opener het systeem, hoe minder erin mag.

 

Wel bij het compost

Aardappelschillen (beperkt, tenzij biologisch)

Bagger uit plastic regengoot of tuinvijver

Bladeren (goed mengen)

Citrusschillen (beperkt, tenzij biologisch)

Coniferen, hulstblad, dennennaalden (goed mengen)

Doppen van pinda’s en noten

Eierschalen

Fijngemaakt hout en takken

Grasmaaisel (goed mengen)

Rauwe groenteschillen, loof, stronken

Houtas (goed mengen)

Koffiefilters en koffiedik

Mest van kleine, plantenetende huisdieren (duiven, konijnen)

Noten en pitten

Onkruid (beperkt)

Plantenpotten van organisch materiaal (kokosvezel, olifantsgras)

Stro (beperkt)

Theebladeren

Tuinaarde, potgrond, zand, turfmolm (beperkt)

Verlepte bloemen en kamerplanten (beperkt)

Zaagsel (beperkt)

Niet bij het compost

Bagger uit zinken regengoot of sloot

Botjes

Brood

Etensresten (gekookt), broodbeleg

Houtskool

Kaas- en kaaskorsten

Kattenbakkorrels

Koffiepads en theezakjes

Papier

Peuken, sigarettenas

Poep van katten en honden

Stofzuigerzak en inhoud

Vet (gestold)

Visgraten

Wol, watten, vodden

Composteerbare kunststof (met kiemplant- of OK Compost-logo)

Zieke planten

Tips voor zelf composteren

  • Zorg voor voldoende doorluchting, vochtigheid en variatie van de composthoop. Dan krijg je geen last van ongewenste gassen en stank.
  • Plaats een composthoop minimaal 5 meter van een oppervlaktewater vandaan (zoals een sloot). Zo voorkom je vervuiling van het oppervlaktewater door uitspoelende meststoffen uit de compost.

Meld je aan op onze nieuwsbrief en ontvang!

10% korting

Op een jaar abonnement van Cleanprofs!