Service & meer

Beste schoonmaakmiddelen maakt zelf

Nieuws

Vier kliko's met verschillende kleuren op een rij op de stoep
Duurzamer leven en tegelijkertijd geld besparen? Dat kan! Dure schoonmaakproducten die schadelijk zijn voor uw gezondheid en het milieu, winkels staan er vol mee. In ons vorige artikel heb ik uitgelegd waarom goede reiniging belangrijk is, laten we dan ook ‘goede’ middelen gebruiken. Die maakt u met onze uitleg heel gemakkelijk zelf, waarschijnlijk heeft u de ingrediënten al in huis. U kunt dus gelijk aan de slag!

Schadelijk schoonmaken

Schoonmaakmiddelen kunnen schadelijk zijn voor onze gezondheid. De chemische stoffen hierin zijn de boosdoeners. Ze kunnen onder andere de hormoonhuishouding verstoren, ademhalingsproblemen veroorzaken. Denkt u eens aan kleine kinderen, die een fles ervan leegdrinken alsof het limonade is! Door zelf schoonmaakmiddelen te maken weet u precies wat erin zit, bespaart u een hoop geld en bent u ook nog verantwoord bezig met het milieu. En hoe gaaf is het om iets zelf te maken dat ook echt werkt?!

Zelfgemaakte schoonmaakmiddelen ruiken niet zo chemisch als we gewend zijn, hierdoor denken onze hersenen dat het niet werkt. Het tegendeel is waar, aangezien het alle werkzame stoffen bevat.Met een paar simpele ingrediënten kunt u zó veel maken. Een paar producten opgesomd: Shampoo, tandpasta, scheerzeep, douchegel, wasmiddel, allesreiniger, glasreiniger en deodorant.

Ik licht hieronder drie toppers uit:

Allesreiniger

Benodigdheden:

 • Theelepel Dr. Bronner Zeep
 • 2 Liter water
 • Etherische olie
 • Spuitflacon

Bereidingswijze:
Breng 2 liter water aan de kook en rasp ondertussen een theelepel zeep. Voeg deze toe aan het water en roeren maar! Wanneer het is afgekoeld kan het mengsel overgegoten worden in een spuitflacon. Er kan etherische olie naar keuze worden toegevoegd, maar de zeep ruikt van zichzelf al lekker. Een ander effectief ingrediënt voor allesreiniger is azijn, alleen is dit niet geschikt voor alle oppervlakken.

Wasmiddel

Benodigdheden:

 • 40 Gram olijfzeep (Castille of Marseille)
 • 2,5 Liter water
 • 40 Gram soda (voor witte was)
 • Etherische olie
 • Lege flessen

Bereidingswijze:
De bereidingswijze lijkt op die van de allesreiniger. Breng 2,5 liter water aan de kook en rasp ondertussen de zeep. Voeg dit geleidelijk toe en roer, roer, roer! De zeep moet volledig opgelost zijn. Voeg de 40 gram soda toe voor witte was. Laat het een hele dag afkoelen. De volgende dag moet het mengel opnieuw worden geroerd, klonten in het wasmiddel zijn niet zo fijn! Giet na het roeren het wasmiddel over in flessen naar keuze en voeg een aantal druppels etherische olie toe voor een nóg fijnere geur (10 per liter). Wordt u ook zo blij van de geur van een frisse was? Gebruik voor iedere wasbeurt 1 wasbol.

Glasreiniger

Benodigdheden:

 • Water
 • Natuurazijn

Bereidingswijze:
De laatste en makkelijkste, dit kan écht iedereen: Meng water en azijn in gelijke delen. Regenwater is hier het beste voor, dit bevat namelijk geen kalk. U kunt hier nog een ui aan toevoegen- (ja u leest het goed) wat de strepen vermindert. Nu heeft u zelfgemaakt glasreiniger! Voor perfecte streepvrije ramen kunt u na het zemen de ramen afdoen met een droge krant. Gegarandeerd een succes!

Met deze tips om zelf schoonmaakmiddelen te maken komt u weer een stuk dichter bij een schonere wereld. Die begint weliswaar bij uzelf! Wij zijn zelf ook erg nieuwsgierig naar uw slimme oplossingen voor zelfgemaakte schoonmaakmiddelen. Heeft u bijvoorbeeld een zeep van eeuwenoude recept of een zelfverzonnen middeltje tegen huishoudelijke problemen? Deel het met ons hieronder; wij horen ze graag!

Marktleider word je niet in 1 dag…