Service & meer

5 tips om afval direct verminderen

Vier kliko's met verschillende kleuren op een rij op de stoep
Afval. We hebben het allemaal, maar hoe verminder je de afval die je zelf veroorzaakt? Cleanprofs heeft 5 simpele tips opgesteld die goed zijn voor het milieu én voor je portemonnee.

 

1. Verkort de boodschappenlijst

Hoe vaak gebeurt het niet dat je eten weggooit omdat je te veel hebt gekocht of de datum al verstreken is? Uit recent onderzoek van Milieu Centraal is gebleken dat we jaarlijks gemiddeld 40 kilo voedsel per jaar verspillen. Aanbiedingen vliegen ons om de oren en impulsaankopen gebeuren regelmatig. Met gespreid boodschappen doen en lijstjes maken kan je een hoop geld besparen. Producten die wel lang houdbaar zijn kan je het beste in bulkverpakking kopen, dit bespaart verpakkingsmateriaal.

2. Zeg nee tegen drukwerk-reclame

Dagelijks vallen er folders op de mat, maar hoeveel worden er gelezen? Tegenwoordig kan je iedere folder online of zelfs via een App bekijken. Dit maakt reclamefolders totaal overbodig. Bij de gemeente kan je een ‘nee nee’ sticker aanvragen. Hiermee verminder je eenvoudig een hoop afval.

Minder kosten, minder afval. Dat is een win-win situatie.

3. Deel je spullen

Een partytent aanschaffen en ‘m vervolgens maar één keer gebruiken. Zonde toch? Grote kans dat ook jouw schuur vol ligt met zulke ongebruikte spullen. Nieuw aanschaffen is niet nodig, deel je producten en leen van anderen. Vraag eens rond in de lokale Facebookgroep of gebruik de Peerby app. Minder kosten, minder afval. Dat is een win-win situatie.

4. Zorg voor je eigen tas

Klinkt misschien logisch, maar veel winkels geven nog steeds plastic tasjes weg. Neem daarom je eigen tas mee naar de supermarkt. Stop groente en fruit los in je winkelmand. Er zijn in Nederland tegenwoordig ook (deels) verpakkingsvrije winkels. Hier kun je zelf potten, glazen en blikken vullen met eten en verzorgingsproducten. Heb je weinig boodschappen? Draag het in je hand.

5. Gooi niet gelijk je dingen weg

Vermijd wegwerpproducten en koop zoveel mogelijk navulverpakkingen. Je waterflesje kan je langer gebruiken en vullen met kraanwater. Koffie en thee kan mee in de thermoskan. Een broodtrommel kinderachtig? Echt niet! Hergebruiken is dé manier om direct je steentje bij te dragen aan het milieu.

Het is misschien even wennen, maar de volgende generatie zal ons zéker dankbaar zijn. Bovenstaande tips zijn gemakkelijk, leuk, inspirerend en op dit moment een hele slimme eerste stap. Dus wat doet u om een bijdrage te leveren aan een schoner milieu?

Marktleider word je niet in 1 dag…