Service & meer

Doet plastic gezondheid

Vier kliko's met verschillende kleuren op een rij op de stoep
We komen het bijna overal tegen, in de supermarkt, op het strand en in huis. Het gebruik van plastic is onmisbaar geworden. Toch is plastic al jarenlang omstreden. Is het gebruik van plastic wel zo onschuldig als jij denkt? In deze blog bespreken wij de gevolgen van plastic.

Onnodig veel afval

In onze vorige blog [nieuwe link toevoegen] hebben wij verteld over het verminderen van afval. Een groot deel van ons afval bestaat uit plastic. Helaas vertoont de oceaan al tekenen van overmatig weggooien van plastic, namelijk de plastic soep. Wist je dat er dagelijks plastic in ons voedsel terechtkomt, hoe komt dat eigenlijk?

Zo bekend, maar toch kennen we het niet

Niet weg te denken uit ons dagelijks leven en toch weten we er maar weinig van. Plastic, ook wel kunststof genoemd, bestaat uit chemische verbindingen. Het materiaal is bewerkt en gemaakt van polymeren. Plastic bestaat er in zoveel vormen en maten, dat we het soms niet eens herkennen. Er zijn zeven erkende soorten plastic vastgesteld, maar wat zijn de gevolgen voor de mens?

Plastic verpest de vakantie

Bij het reisbureau zit je al weg te zwijmelen bij de beelden van het prachtige strand. Maar wat ligt daar aan de rand van de zee? Juist, plastic afval. Door het lozen van afval in de zee spoelt er plastic aan op dat strand wat eerst zo prachtig was. Afval schrikt toeristen af, terwijl toerisme voor veel landen een grote inkomstenbron is.

Micro- en nanoplastics zijn schadelijk voor onze gezondheid

Microplastics zijn klein en licht, zo licht dat de wind ze meeneemt. Ze komen terecht op land en in de zee. Kleine vissen en andere zeedieren zien plastic aan voor voedsel. Deze vissen worden gegeten door grotere vissen en wij eten de grotere vissen. Plastic beïnvloedt de vissersindustrie, omdat niet alle producten verkocht mogen worden door het bevatten van kleine plastics. Ondanks dat dit een kleine vorm van plastic is, heeft deze wel de meeste gevolgen voor onze gezondheid.

Naast de zee, verspreiden microplastics zich ook via de landbouw. En via de landbouw komen ze weer terecht in onze voedselketen.

Nanoplastics zijn zo klein dat ze door onze celwanden heen kunnen. Op deze manier kunnen ze via ons maagdarmstelsel in ons lichaamsweefsel terecht komen. Uit jarenlang onderzoek is gebleken dat plastic kankerverwekkend is en invloed heeft op ons hormoonstelsel.

De gevolgen van plastic zijn niet alleen zichtbaar wanneer we het tot ons nemen, maar ook bij het gebruik ervan. Plastic flessen, bakjes en verpakkingen gebruiken we dagelijks. Door warmte kan plastic ‘zweten’, het scheidt giftige stoffen uit. Deze stoffen kunnen doordringen in ons lichaam en zorgen voor ontstekingen.

Uiteindelijk is er maar één simpele oplossing voor het plastic probleem: Minder kopen en gebruiken zorgt voor minder schade.

Wat doen we tegen dit probleem?

Een van de bekendste maatregelen in Nederland is het verbod op gratis plastic tassen sinds 2016. Er zijn vele kunstenaars die plastic vissen uit de zee en omzetten tot kunst zoals dit madonnabeeld [nieuwe link toegevoegd]. Dit is een creatieve manier van plastic verminderen. Uiteindelijk is er maar één simpele oplossing voor het plastic probleem: Minder kopen en gebruiken zorgt voor minder schade. De plasticketen begint en eindigt bij de mens.

Begin vandaag nog met het verminderen van plastic

Verander je gewoontes en vermijd zoveel mogelijk plastic in je dagelijks leven.. Leven zonder plastic is makkelijker dan het lijkt; na verloop van tijd wordt het automatisch een gewoonte. Niet omdat je je er elke dag druk over maakt, maar omdat je keuzes maakt vanuit nieuwe principes.

Marktleider word je niet in 1 dag…