Service & meer

Bewust boodschappen is steeds populairder

Vier kliko's met verschillende kleuren op een rij op de stoep
Minder lang douchen, geen licht aan laten staan en af en toe de fiets pakken. Simpele tips om duurzamer te leven. Maar wist u dat het productieproces van voeding schokkende effecten heeft op het milieu? Geen paniek! Ik ga u in dit artikel niet oproepen om veganist te worden. Wel wil ik u graag bewuster maken van wat u eet.

 

Even de feiten op een rijtje

Tijdens het onderzoek voor dit artikel viel mijn mond van verbazing open.

  • In totaal is voor het produceren van alle voedingsmiddelen voor Nederland ongeveer 10 miljoen hectare grond nodig; dit is drie keer het Nederlandse landoppervlak.
  • Daarnaast is de ecologische voetafdruk van de vleesconsumptie alleen al groter dan de aarde aankan.
  • De massale productieprocessen van voedingsmiddelen dragen bij aan de opwarming van de aarde. Dus toch wel een beetje paniek.

Wat is het probleem?

Tegenwoordig liggen supermarkten vol met voedingsmiddelen vanuit de hele wereld. Het produceren hiervan kost veel water, ruimte en energie. Het importeren van producten brengt hoge transportkosten met zich mee. Vooral verpakt voedsel en vlees zijn de boosdoeners.

Hebben we echt vlees nodig?

Het antwoord op deze vraag kan ik alvast verklappen: Nee, we hebben geen vlees nodig. Groente, vlees en aardappelen was bij veel Nederlanders jarenlang de standaard voor iedere avondmaaltijd. Er zijn tegenwoordig genoeg alternatieven voor vlees, die minder impact hebben op het milieu én net zo lekker zijn. De productie van rundvlees is schadelijker voor het milieu dan de productie van kip. Dieren hebben voeding nodig en hiervoor is weer ruimte en water nodig, kostbaar drinkwater. Het is veel voordeliger om al die ruimte te gebruiken om plantaardig voedsel op te verbouwen. Zo kunnen we met minder geld, meer mensen voorzien van voedsel.

Wat u hieraan kunt doen

We hoeven echt niet gelijk allemaal veganistisch te gaan eten vanaf morgen. Alle kleine beetjes helpen.

Ik heb hieronder een paar tips voor u opgesteld:

  • Gerichter boodschappen doen; Zodat er minder eten weggegooid wordt.
  • Stel restjesdagen in; Toch teveel gekocht? Bewaar het voor de volgende dag.
  • Seizoensgebonden boodschappen doen; Het kweken van (bijvoorbeeld) aardbeien in de winter is een onnatuurlijk proces.
  • Koop lokaal; Hierdoor verminder je transportkosten.
  • Haal vaker biologische producten in huis; Deze zijn minder schadelijk voor dier en milieu.

Een korte conclusie: Door bewuster te worden van wat u eet, zorgt u ervoor dat het milieu minder belast wordt. Ook ú kunt bijdragen aan een schoner milieu. Zelfs al denkt u even langer na over uw aankoop in de supermarkt, dan is dit al een goede eerste stap.

Marktleider word je niet in 1 dag…